Bent u op zoek naar effectieve oplossingen om uw huis te isoleren en de stookkosten te minimaliseren? Een goede manier om dat te doen is door spouwmuurisolatie aan te brengen. De spouwmuur is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur die voorkomt dat vocht van buiten naar binnen trekt. Spouwmuurisolatie zorgt er vervolgens voor dat de warmte van binnenuit niet naar buiten ontsnapt. Dat betekent wel dat het isolatiemateriaal op de juiste manier wordt aangebracht. Welke 4 grootste fouten bij spouwmuurisolatie u daarbij niet wilt maken? Die vindt u in deze blog.
De eerste fout die u niet wilt maken bij spouwmuurisolatie is dat u aan het project begint terwijl de spouwmuur te dun blijkt te zijn. U bent zich van geen kwaad bewust en begint vol goede moed met het aanbrengen van het isolatiemateriaal. Wat u misschien niet ziet, is dat er een soort propjes isolatiemateriaal ontstaan. Het gevolg is dat de propjes zich tegen elkaar aandrukken. Als een soort koudebrug tussen de binnen- en buitenmuur veroorzaken ze vochtproblemen. Wilt u deze fout voorkomen, dan moet de spouwmuur een minimale dikte hebben van 4 cm.
De volgende fout bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie is dat u onvoldoende tijd heeft genomen bij de voorbereiding. Het schoonmaken van de spouwmuur, ook wel spouwcleaning genoemd, is daar een belangrijk onderdeel van. Wilt u de spouwmuren isoleren, dan moeten de muren van boven tot onder helemaal schoon zijn. Wanneer er nog resten van een ander isolatiemateriaal als UF-schuim of glas-/steenwol zitten en u brengt de nieuwe spouwmuurisolatie aan, dan is er geen weg terug. Achteraf kunt u de spouwmuur niet meer reinigen. Gevolg is dat u het risico loopt op schimmelvorming op de binnen- en/of buitenmuur.
Als de spouwmuur al geïsoleerd is en u wilt het materiaal bijvullen, dan is essentieel om de muren van tevoren helemaal schoon te maken. Een grote fout die bij spouwmuurisolatie wordt gemaakt, is dat verschillende materialen met elkaar in aanraking komen. In de praktijk hebben we gezien dat klanten hun spouwmuren bijvulden met EPS-parels, terwijl er nog glaswol tussen zat. Het risico op schimmelvorming werd in deze gevallen realiteit. Wilt u nieuw isolatiemateriaal aanbrengen, dan is dit de reden dat we de nadruk leggen op het goed schoonmaken van de muren.
Nog een kanttekening als u deze fout wilt voorkomen, is dat u kijkt naar de bouwjaar van uw woning. Bij huizen die na 1978 gebouwd zijn, is standaard spouwmuurisolatie aangebracht. Vaak is dit glaswol (op rol) wat niet nagevuld kan worden met een ander isolatiemateriaal.
De laatste fout bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie is dat u voor het verkeerde isolatiemateriaal kiest. Er zijn een paar materialen die om de volgende redenen niet voldoen als duurzame oplossing:
Wilt u een isolatiemateriaal gebruiken dat duurzaam is en dat u gemakkelijk aanbrengt? Wij adviseren EPS-parels. Deze parels bestaan voor 2% uit oersterk polystyreen en voor 98% uit lucht. De combinatie van sterk en licht maakt dat ze lang meegaan en dat u uw spouwmuur optimaal isoleert. Gebruik in dit geval geen losse EPS-parels die door kieren en open ruimtes kunnen wegwaaien.
Om zeker te weten dat u bovengenoemde 4 fouten bij spouwmuurisolatie voorkomt, laat u het werk over aan de specialist. Bij NIVO Isolatiezorg hebben we jarenlange ervaring waarmee we zorgen voor de meest effectieve vorm van spouwmuurisolatie. Wilt u weten waar u nog meer aan moet denken bij het isoleren van de spouwmuur en hoe wij u daarin van dienst zijn? Neem vrijblijvend contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden.