Offerte aanvragen? 088 – 284 95 55

Ontstaan en oplossen van vochtproblemen

Als officieel erkend vochtexpert hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in het ontstaan en oplossen van vochtproblemen op de binnenmuren. Vocht in de muren kan ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit in het huis vermindert. Door structureel vochtige binnen- en/of buitenmuren kan er uiteindelijk schimmelvorming ontstaan en dat is slecht voor de welzijn van de bewoners. Om een gezond leefbaar binnenklimaat te hebben voor de bewoners dient dit ten alle tijden te worden verholpen.

Oorzaken van vochtproblemen/schimmelvorming

Woningen worden steeds beter gebouwd en geïsoleerd. Hierbij is het wel van belang dat bewoners nog altijd wel goed ventileren. Wordt er onvoldoende geventileerd en is de luchtvochtigheid in de woningen te hoog, dan kan dit voor vochtproblemen en schimmelvorming zorgen. Naast ventileren zijn er nog een aantal oorzaken die voor vochtproblemen en/of schimmelvorming op de muur kan zorgen, namelijk:

binnenmuur injecteren gaatjes boren

Verkeerde of verzakte spouwmuurisolatie
Kijk voor meer informatie op onze pagina spouwmuurisolatie verwijderen.

Optrekkend vocht
Wanneer onder de woningen structureel of regelmatig water staat is de kans aanwezig dat dit via de muren omhoog trekt. In dit geval spreken wij over optrekkend vocht. Optrekkend vocht kunnen wij eenvoudig tegenhouden door de muur van binnenuit te injecteren met een speciale gel. Wij doen dit op plinthoogte zodat het vocht in de woning niet omhoog kan en de bewoner minimale overlast heeft. Het kan voorkomen dat de binnenmuren al te vochtig zijn, dat enkel het injecteren van de muren niet voldoende is. In dit geval laat meestal ook het stucwerk onder op de muur los. Wij verwijderen dan ook het losgelasten stucwerk en brengen een afdichtingslaag op de muur aan. Hierdoor houden wij resterende vocht in de muren tegen en kan de muur vervolgens opnieuw gestuct worden.

spouwmuurisolatie vochtproblemen verhelpen

Koudebrug
Koudebrug ontstaat wanneer de binnen- en buitenmuur met elkaar in aanraking komen door een materiaal dat temperatuur geleidt. Deze koudebrug kan ontstaan door een constructiefout, maar ook door valspecia. Valspecie is metselspecie die onbedoeld in de spouw valt, ofwel bij het neerleggen van de specie of bij het plaatsen van de steen. Een koudebrug kan er voor zorgen dat opgehoopt vocht zich verplaatst van het buitenblad naar het binnenblad. Deze valspecie kunnen wij traceren en verwijderen.

Enkelsteens muur
Bij een enkelsteens muur ontstaat condens op de binnenmuur doordat het binnen warm is en buiten koud. Deze condensvorming kan zorgen voor een blijvende vochtige muur met op den duur schimmelvorming. Wij kunnen dit oplossen door een geïsoleerdere voorzetwand van binnen uit te plaatsen waardoor deze problemen worden voorkomen.