Offerte aanvragen? 088 – 284 95 55

Hoe controleert u uw muurisolatie?

Heeft u onlangs een woning gekocht en wilt u ieder onderdeel, waaronder de isolatie van de muren en het dak nauwkeurig onderzoeken? Of heeft u inmiddels een x aantal jaar geleden de muren laten isoleren en wilt u achterhalen hoe het met de kwaliteit gesteld is? Er zijn een aantal manieren om eigenhandig de muurisolatie te controleren, daarover leest u in deze blog.

Zelf de muurisolatie controleren?

Wilt u weten wat de kwaliteit is van de isolatie in uw spouwmuren, zodat u kunt achterhalen of u nog altijd het maximale rendement eruit haalt? Er zijn een aantal manieren waarop u zelf op onderzoek uit kunt gaan om de muurisolatie te controleren.

visuele inspectie muurisolatie controleren

1. Visuele inspectie

De eerste stap in het controleren van de muurisolatie is om de binnen- en buitenmuren globaal te bekijken. Is er sprake van beschadigingen in de muren die delen van isolatiemateriaal blootleggen? Of kunt u op een aantal plekken duidelijk zien dat daar geen of gebrekkige muurisolatie aanwezig is? Dit wijst erop dat de kwaliteit van het materiaal achteruitgaat en dat het rendement afneemt.

spouwmuur onderzoek

2. Onderzoek met een thermografische camera

Wellicht heeft u bij de visuele controle van de muurisolatie kunnen zien dat er enkele gebreken zijn, maar u heeft geen volledige informatie. Van de buitenkant is niet altijd alles goed te zien. Om de situatie beter in kaart te krijgen, kunt u een thermografische, oftewel een warmtebeeldcamera huren. Deze brengt temperatuurverschillen in beeld die u kunt herkennen aan rode en blauwe kleurvlakken. U kunt dan ook direct zien hoe het gesteld is met de kwaliteit van de dakisolatie. Om het onderzoek optimaal uit te voeren, doet u er goed aan de camera bij koud weer te gebruiken. Het verschil tussen de binnen- en buitentemperaturen is dan het grootst. Veel blauwe en dus koude plekken op het beeld duiden op mogelijk slechte isolatie.

gaatjes boren muur

3. Gaatjes boren

Een laatste mogelijkheid om de muurisolatie te controleren, is door op een aantal plekken rondom uw woning kleine gaatjes te boren. We raden u aan om dit alleen te doen als het uw eigen huis is of als u toestemming van de eigenaar heeft. Ook is het belangrijk op plekken te boren die minder goed in het zicht liggen. Uiteindelijk kunt u de gaten weer dichten en de muur herstellen, maar sporen blijven mogelijk zichtbaar. Door een paar kleine gaatjes in de muur te boren, kunt u inspecteren of er isolatiemateriaal aanwezig is en hoe diep het zit.

De muurisolatie laten controleren door NIVO Isolatiezorg

U kunt eigenhandig de controle van de muurisolatie in uw woning uitvoeren. Toch kunnen we het ons voorstellen dat u na de inspectie nog onvoldoende weet wat de huidige situatie is. Schakel daarom de hulp in van onze specialisten die bij u langskomen om de muurisolatie te controleren. We hebben de ervaring en kennis om te concluderen wat de kwaliteit is en of het al dan niet nodig is de muurisolatie te verwijderen en te vervangen. We staan klaar om u op een voordelige en efficiënte manier te helpen met een hoogwaardige en rendabele oplossing voor muurisolatie. Neem vrijblijvend contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden.