Offerte aanvragen? 088 – 284 95 55

Spouwmuurisolatie kosten + terugverdientijd

Uw huis isoleren doet u om een aantal redenen. De voornaamste reden zal zijn dat u tegen een minimaal tarief optimaal wilt stoken en zo weinig mogelijk energie verloren wilt laten gaan. Om deze stappen in het verduurzamen te maken, is het belangrijk dat u zich verdiept in de mogelijkheden. Een van die mogelijkheden is dat u de spouwmuren van uw woning isoleert. Dan rijzen de vragen: wat kost spouwmuurisolatie en wat is de terugverdientijd?

Wat bepaalt uw spouwmuurisolatie kosten?

Wat spouwmuurisolatie kost is afhankelijk van een aantal factoren. Een daarvan is de manier waarop uw huis gebouwd is en hoe u energie stookt. Misschien herkent u thuis dat ondanks het stoken, de vloer nog koud aanvoelt. Zeker als u geen vloerverwarming heeft, voelt het alsof de kou vanaf de vloer naar boven komt. U zult wellicht denken dat de warmte in de ruimte dus vooral via de vloer naar buiten ontsnapt. Het tegendeel is waar. Warme lucht stijgt omdat het lichter is dan koude lucht. Hierin verschilt de comfortbeleving van het daadwerkelijk verlies, dus het financieel rendement. In uw beleving gaat er meer warmte verloren via de vloer, terwijl in werkelijkheid de warme lucht omhoog gaat. De vloer verliest minimale warmte.

Warmteverlies van binnen naar buiten

De warmte van de centrale verwarming vindt via verschillende wegen de toegang naar buiten. Wanneer u uw woning niet geïsoleerd heeft, dan gaat dat als volgt:

huis warmteverlies detector
  1. Via de vloer wordt minimale warmte naar buiten geleid. Dit heeft te maken met het feit dat warme lucht door zijn lagere gewicht altijd stijgt.
  2. De warme lucht stroomt dus naar boven, naar het dak. Toch gaat het wederom niet om de meeste warmte. Veel mensen hebben nog een extra verdieping en een zolder. Op de extra verdieping zal nog wel eens gestookt worden, maar de zolder fungeert vaak als berging waar de verwarming overdag weinig aanstaat. Hebben uw kinderen een slaapkamer op zolder, dan zal de verwarming wel vaker aanstaan. De temperatuur van de onderste verdieping waar doorgaans het meest geleefd wordt, zal minder snel via het dak ontsnappen. Wanneer u een open trap heeft naar de volgende verdieping, dan zal de lucht wel zover mogelijk omhoog stromen.
  3. Waar de warme lucht niet via de vloer of het dak naar buiten gaat, zal die via de muren van uw huis een weg naar buiten weten te vinden. Wanneer u de spouwmuren niet goed heeft geïsoleerd, gaat er meer warmte verloren. Vraagt u zich af welke isolatieoplossing het hoogste rendement heeft, dan vindt u hier het antwoord. Dat betekent dat als u hierin wilt investeren, dat u de kosten van spouwmuurisolatie op den duur zult terugverdienen.

De terugverdientijd van spouwmuurisolatie

We kunnen concluderen dat het isoleren van de spouwmuur het meest voordelig is. Omdat u hiermee het hoogste rendement behaalt, zijn de kosten van spouwmuurisolatie in dat opzicht laag. Binnen een termijn van twee tot vier jaar wint u uw investering al terug. Dit is mede afhankelijk van de stijgende gasprijzen en van mogelijkheden voor subsidie.

Wilt u weten wat spouwmuurisolatie kost, kijk dan niet naar de laagste prijs per vierkante meter. De prijs is mede afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en of de muur in zijn volledigheid is geïsoleerd.