Offerte aanvragen? 088 – 284 95 55

Wat is de beste vloerisolatie?

Wanneer de buitentemperaturen het nulpunt bereiken, dan wilt u het binnen behaaglijk hebben. De verwarming kan aan en langzaam wordt het aangenaam warm. Met oog op stijgende energiekosten en een duurzaam verbruik bent u voorzichtig met het stoken. Om die reden wilt u de woning aan alle kanten optimaal isoleren. Ook voor de vloer zoekt u naar een goede oplossing voor isolatie. Maar waar begint u en wat is de beste vloerisolatie om toe te passen?

Vloerisolatie aan de bovenkant

Er zijn twee manieren om vloerisolatie aan te brengen. De eerst optie is om van bovenaf isolatiemateriaal aan te brengen. Dit wordt over het algemeen niet veel gedaan. Dat heeft ermee te maken dat u de vloer moet verhogen. Dit is jammer want dat betekent dat u ruimte in het interieur moet inleveren. U moet een nieuwe vloer leggen en het ophogen van de vloer kan problemen opleveren voor de deuren.

vloerisolatie isolatiechips drowa

Vloerisolatie aan de onderkant

In plaats van vloerisolatie vanaf de bovenkant aan te brengen, is het beter te kiezen voor vloerisolatie vanaf de onderkant. Doordat het isolatiemateriaal tegen de onderkant komt, bespaart u veel energie. Het voordeel hiervan is dat u niet inlevert op ruimte in het interieur en geen problemen krijgt met de vloer en deuren.

In de praktijk zien we dat PUR veelvuldig als isolatiemateriaal wordt toegepast. Dit materiaal raden wij af vanwege de giftige stoffen die vrijkomen bij het aanbrengen. Daarnaast is PUR niet te verwijderen. Wanneer het materiaal tegen de vloer wordt gespoten, zijn zowel het isolatiemateriaal als de vloer zelf in een later stadium niet meer opnieuw te gebruiken. Vanwege het eenmalig gebruik is PUR niet duurzaam. Bovendien is het materiaal gevoelig voor condens afkomstig van de leidingen onder de vloer. Gevolg is dat de leidingen gaan roesten en dat de PUR zijn isolatiewaarde verliest.

Bodemisolatie als beste oplossing

Een laatste oplossing om het huis vanaf de onderkant te isoleren, is met bodemisolatie. In dit geval wordt de kruipruimte voorzien van isolatiemateriaal. Een groot voordeel hiervan is dat u geen vochtproblemen krijgt omdat het vocht wordt tegengehouden. Wilt u weten welke vloerisolatie het best is, dan raden wij bodemisolatie aan.

Welk materiaal is dan het best om te gebruiken voor bodemisolatie? Waar EPS-parels ideaal zijn voor spouwmuurisolatie, zijn ze minder bruikbaar voor vloerisolatie. Deze lichtgewicht parels liggen ongelijmd in de ruimte. Ventilatiekokers in de kruipruimte blazen de parels één richting op waardoor alleen beperkte delen van het huis worden geïsoleerd. Bovendien zijn de parels niet volledig te verwijderen, waardoor je de kans loopt dat een deel in de buitenlucht en dus in de natuur terechtkomt.

drowa isolatiechips beste vloerisolatie

Drowa isolatiechips

Een duurzamere oplossing voor bodemisolatie is het gebruik van Drowa chips. Deze isolatiechips hebben een gesloten structuur dat voor een optimale werking zorgt. Lucht, vuiligheid en andere stoffen hebben geen kans. De onderste laag van 3 cm houdt het vocht van onderaf tegen en de resterende laag voorkomt dat kou binnendringt. Drowa chips zijn bovendien gemakkelijk te verwijderen en herbruikbaar, wat met oog op duurzaamheid erg voordelig is. Wat ons betreft is dit materiaal voor vloerisolatie de beste oplossing.

De beste vloerisolatie van NIVO Isolatiezorg

Wilt u weten welke vloerisolatie het beste is toe te passen in uw woning? Op basis van de informatie in deze blog bepaalt u hoe u voor optimale isolatie via de vloer zorgt. We geven u bovendien graag aanvullend advies op basis van uw woonsituatie. Zo komt u niet onverwachts voor verrassingen te staan. Neem vrijblijvend contact met ons op en laat u vakkundig informeren door onze specialisten. Geeft u de vloerisolatie liever uit handen, dan komen we graag langs om u te helpen.