Offerte aanvragen? 088 – 284 95 55

Wat te doen tegen schimmel op de muur?

Ziet u op de muren in huis sporen van schimmel opkomen? Erg vervelend. Het tast niet alleen het uiterlijk van de muren aan, het is bovenal slecht voor uw gezondheid. Wellicht heeft u met de nodige middelen geprobeerd zwarte vlekken en andere vormen van schimmel te verwijderen, maar ziet u niet veel later nieuwe schimmelsporen verschijnen. Lees in deze blog wat de gevolgen zijn als u schimmel in huis aantreft en belangrijker nog, wat u ertegen kunt doen.

Schimmel als gevolg van isolatieproblemen?

Zwarte plekken of andere schimmelvorming die in de hoeken van de kamer ontstaan, zijn tekenen van vochtproblemen in huis. Vocht trekt van buiten naar binnen. Dat betekent mogelijk dat er sprake is van isolatieproblemen in huis. De isolatie is van slechte kwaliteit en houdt de temperatuur en vocht van buitenaf onvoldoende tegen. Merkt u naast schimmelvorming op dat het op bepaalde plekken door de muur tocht, dan is dat een extra aanwijzing die duidt op verminderde kwaliteit. We raden u in dergelijke gevallen aan door spouwcleaning het probleem te laten verhelpen. De huidige muurisolatie wordt dan verwijderd en vervangen door nieuw isolatiemateriaal van betere kwaliteit.

spouwcleaning tegen schimmel op muren

Gevolgen van schimmel op de muren in uw woning

Voordat we u wijzen op de oplossingen om schimmel te verwijderen en mogelijk nieuwe muurisolatie aan te brengen, vinden we het belangrijk u te informeren over de gevolgen van schimmelvorming in huis. Mensen zien er niet altijd de noodzaak van in het probleem zo snel mogelijk op te lossen en de risico’s ervan te beperken.

 1. Gezondheidsproblemen
  Het eerste en belangrijkste gevolg is dat schimmels in huis uw gezondheid kunnen aantasten. Zeker in kleine ruimtes waar u zich geregeld bevindt of op de slaapkamer waar u iedere nacht slaapt, kunt u (ongemerkt) last krijgen. De schimmels verspreiden sporen die onzichtbaar in de lucht zweven en u in kunt ademen. Gevolgen zijn onder andere allergische reacties, irritaties van de luchtwegen en mogelijk ernstiger infecties.
 2. Schade in muren
  Schimmel kan zich voeden met het materiaal dat in de muren zit. Denk aan hout, gipsplaten of isolatiematerialen. Gevolg is dat het materiaal zwakker wordt en de kwaliteit van de constructie achteruitgaat. Mogelijk komt het zelfs zover dat u de bouwconstructie moet aanpakken en muurisolatie moet verwijderen.
 3. Verspreiding
  Doet u niets om het probleem op te lossen, dan gaan de schimmels in de muren hun eigen weg. De sporen verspreiden zich gemakkelijk, waardoor u de zwarte plekken op de muren groter ziet worden.
 4. Esthetische gevolgen
  In de eerste plaats heeft schimmelvorming grote gevolgen voor de gezondheid van uw gezin en van uw huis. Daarnaast heeft de schimmel invloed op uw wooncomfort. De zwarte plekken en verkleuringen op de muren tasten het interieur aan en een onaangename geur verspreidt zich langzaam door de ruimtes.

Wat te doen tegen schimmelvorming?

De ernst van de situatie is duidelijk en u wilt zo snel mogelijk de muren in huis schimmelvrij maken en houden. Om de woonsituatie in huis te bevorderen en problemen als schimmels buiten de deur te houden, kunt u op de volgende zaken letten.

In de eerste plaats is het belangrijk dat de conditionele omstandigheden in iedere ruimte ideaal zijn. Daarmee doelen we op luchtvochtigheid, ventilatie en isolatie. Wanneer deze factoren onvoldoende op peil zijn, kunnen ze de vorming van zwarte plekken en schimmel stimuleren. Schimmels gedijen goed in vochtige ruimtes waar te weinig frisse lucht doorheen stroomt en waar condensatie van buitenaf door het gebrek aan isolatie naar binnen komt.

Zijn de condities door het hele huis optimaal en is de isolatie in de muren, de vloer en het dak van hoge kwaliteit? Dan is het ook belangrijk dat u de ruimtes goed onderhoudt. Onder andere een regelmatige schoonmaak en het direct repareren van lekkages zijn middelen om ervoor te zorgen dat de condities in huis goed blijven en dat (nieuwe) schimmelvorming voorkomen wordt. Zijn alle sporen van schimmel verwijderd, dan kunt u tot slot overwegen ruimtes die gevoelig zijn voor vocht, waaronder de badkamer, opnieuw te beschilderen met een schimmelbestendige verf.

hulp bij schimmelvorming schimmel op muur

Hulp bij schimmelvorming door NIVO Isolatiezorg

Heeft u last van zwarte vlekken en andere vorming van schimmel in huis die veroorzaakt worden door isolatieproblemen? Schakel daarvoor de specialisten in van NIVO Isolatiezorg. We komen bij u thuis om de isolatie te inspecteren en waar nodig te vervangen. Neem vrijblijvend contact met ons op om te informeren naar wat we voor u kunnen doen en hoe u uw huis weer vocht- en schimmelvrij krijgt.