Offerte aanvragen? 088 – 284 95 55

Spouwcleaning bij woningen voor 1978

Spouwcleaning voor 1978

Bij woningen die gebouwd zijn tussen 1928 en 1978 zijn verplicht spouwmuren geplaatst. De ruimte tussen de binnen- en buitenmuur is in die periode echter niet voorzien van isolatie. Vanaf de jaren tachtig zijn er verschillende methodes gebruikt om de lege spouwmuren te voorzien van na-isolatie materialen. Een aantal daarvan blijken inmiddels hun werking te hebben verloren of voor andere problemen te zorgen. Los ingeblazen steen- of glaswol en UF-schuim, waarmee veel huizen zijn na-geïsoleerd, voldoet niet meer aan de verwachtingen. Het zakt in, wordt vochtig of het vergaat compleet tot stof. Bovendien werd het aanbrengen van isolatiemateriaal in die periode niet altijd secuur uitgevoerd waardoor er geen optimale isolerende werking meer is.

Vraag direct een offerte aan

Verouderde en slechte na-isolatie is een veel voorkomend probleem in Nederland. Van de diverse soorten na-isolatie is het volgende bekend:

  • UF-schuim of andere isolatie FOAM: lost na 10 a 20 jaar op tot stof en wordt vochtig
  • Glas-/steenwol (los): gaat op den duur verzakken en wordt vochtig
  • Losse EPS parels: kunnen door kieren/open ruimten wegwaaien

Schimmels door oude vochtige spouwmuurisolatie

De zogenaamde isolatiewaarde neemt bij slecht aangebrachte spouwmuurisolatie sneller af, terwijl de kans op het ontstaan van schimmels op de binnen en/of buitenmuur juist fors toeneemt. Er zijn veel vragen over vochtproblemen bij spouwmuurisolatie in woningen. Verouderde en vochtige spouwmuurisolatie is de voornaamste oorzaak van schimmelvorming op de muur. Vocht ontstaat als het temperatuurverschil tussen binnen- en buitentemperatuur toeneemt en hierdoor een zogenaamde koudebrug ontstaat tussen binnen- en buitenmuur. Of wanneer oude spouwmuur zoals minerale wollen en UF-schuim door kieren of scheuren is nat geworden.

steenwol

Steenwol

Het grootste probleem van steenwol is de combinatie met vocht. Bovendien is steenwol niet vormvast. Daarnaast zijn muren gevuld met steenwol in de meeste gevallen nooit goed opgevuld.

UF-schuim

UF-Schuim

Het probleem van UF-Schuim is dat het na verloop van tijd verpulverd en dat het heel slecht tegen vocht kan. Er ontstaan veel lege plekken in de muur, die veel kou door laten.

EPS parels

EPS parels

Door het niet tot amper verlijmen van de EPS Parel zijn spouwmuren vaak slecht geïsoleerd. De parels zakken weg, waardoor er bovenin de spouwmuur grote leegtes ontstaan. EPS parels hebben wel als voordeel dat deze vochtongevoelig zijn.

Combinatie van isolatiematerialen bij elkaar

Helaas zijn er nog steeds isolatiebedrijven die adviseren om na-geïsoleerde bij te isoleren. Uit onze jarenlange ervaringen komen wij schrijnende gevallen tegen waarbij dit is gebeurd. Hierbij werden bijvoorbeeld parels ingespoten bij woningen waar UF-schuim in zat of UF schuim (of gelijksoortige FOAM) bij woningen waarin isolatiedekens of minerale wollen zaten. Een tal van verschillende combinatie zijn wij al die jaren tegen gekomen met als gevolg een hoop ellende voor de bewoner. Zelfs wanneer er losse isolatieparels in de muuraanwezig zijn raden wij het ten zeerste af om deze bij te isoleren met verlijmde parels. Ook hierbij kunnen er nadelige gevolgen ontstaan met schimmelvorming. De gevolgen van foutief isoleren kosten een veelvoud van het volledig cleanen en op een juiste manier isoleren.

Mochten een dergelijk problemen zich voordoen, dan is er maar één oplossing mogelijk: de spouwmuurisolatie moet volledig worden verwijderd. Het opnieuw sausen van de muur of het plaatsen van voorzetwanden zijn slechts oplossingen die van korte duur zullen zijn. Wij kunnen deze combinatie van na-isolatiematerialen voor u weer volledig uit de spouwmuur halen. Hierbij gebruiken wij speciaal ontworpen apparatuur waarmee wij met een efficiënte techniek de spouwmuur volledig leeg halen.

Voordelen spouwcleaning

Spouwcleaning, oftewel het laten verwijderen van de oude spouwmuurisolatie en het opnieuw laten isoleren, heeft meerdere voordelen. Een comfortabelere woning is het resultaat, u heeft minder last van tocht, muffe geuren en vochtplekken verdwijnen en heeft dit natuurlijk een lagere energierekening tot gevolg. Een besparing tot wel 25% per jaar. Het is een investering, die zich snel terugverdient.

spouwcleaning isolatiematerialen

Welke na-isolatiematerialen kunnen wij uit de spouwmuur halen:

  • UF-schuim of andere soortgelijke FOAM
  • Glas-/steenwol
  • Losse EPS-parels
  • Overige na-isolatie materialen met uitzondering van PUR

Hoe gaat spouwcleaning in zijn werk?

In een tijdsbestek van ongeveer 2 dagen halen wij u spouwmuur weer volledig leeg. Wij boren net als bij het na-isoleren een vergelijkbaar boorpatroon in de voeg van uw gevel. Daarnaast verwijderen wij per gevel circa 4 tot 6 stenen afhankelijk van de grote en hoeveelheid ramen. Vervolgens verwijderen wij met speciaal ontwikkelde apparatuur (die voldoet aan kwaliteits- en veiligheidseisen), de oude spouwmuurisolatie uit de spouw. Het isolatiemateriaal dat wij uit de muur halen, vangen wij op in onze auto en voeren wij op verantwoorde wijze (indien mogelijk circulair) af. Voortdurend controleren wij tijdens het proces met een camera of de spouw volledig leeg is.

na-isolatie spouwcleaning

Na-isolatie door NIVO Isolatiezorg

Na het leeghalen van de oude isolatie uit de spouw, is het aanbrengen van goede na-isolatie goedkoper door ons uit te voeren. Voor de na-isolatie maken wij gebruik van IsoPlus EPS Parels. Deze IsoPlus EPS Parels isolatie biedt de garantie voor een goed geïsoleerde woning, omdat de woning kan blijven ademen, het is vochtongevoelig en heeft een hoge isolatiewaarde. We creëren op deze manier een optimaal eindresultaat voor de woning en een beter wooncomfort voor de bewoners. Mocht u interesse hebben in ene biologisch alternatief, dan kunnen wij deze u ook bieden.

Vraag direct een offerte aan voor uw woning of pand