Offerte aanvragen? 088 – 284 95 55

Spouwcleaning

Met spouwcleaning wordt de spouwmuurisolatie verwijderd en vervangen door het nieuwste isolatiemateriaal. Dit is verstandig als u direct wilt besparen op uw energieverbruik. Bij woningen die gebouwd zijn tussen 1928 en 1975 zijn verplicht spouwmuren geplaatst. De ruimte tussen de binnen- en buitenmuur is in die periode echter niet voorzien van isolatie. Vanaf 1975 zijn er verschillende methodes gebruikt om dat wel te doen. Een aantal daarvan blijken inmiddels onvoldoende om het binnenshuis warm te houden. Los ingeblazen steen- of glaswol en UF-schuim, waarmee veel huizen geïsoleerd zijn, voldoet niet aan de verwachtingen. Het zakt in, wordt vochtig of het vergaat compleet tot stof. Bovendien werd het aanbrengen van isolatiemateriaal in die periode niet altijd secuur uitgevoerd.

Vraag direct een offerte aan

Verouderde en slechte na-isolatie is een veel voorkomend probleem in Nederland. Van de diverse soorten na-isolatie is het volgende bekend:

  • UF-schuim: lost na 10 a 20 jaar op tot stof en wordt vochtig
  • Glas-/steenwol (los): gaat op den duur verzakken en wordt vochtig
  • Losse IsoPlus EPS parels: kunnen door kieren/open ruimten wegwaaien

Schimmels door oude spouwmuurisolatie

De zogenaamde isolatiewaarde neemt bij slecht aangebrachte spouwmuurisolatie sneller af, terwijl de kans op het ontstaan van schimmels op de binnen en/of buitenmuur juist fors toeneemt. Er is veel vraag vochtprobleem bij spouwmuurisolatie in woningen. Verouderde spouwmuurisolatie is de voornaamste oorzaak van schimmelvorming op de muur. Vocht ontstaat als het temperatuurverschil tussen binnen- en buitentemperatuur toeneemt en hierdoor een zogenaamde koudebrug ontstaat tussen binnen- en buitenmuur.

steenwol

Steenwol

Het grootste probleem van steenwol is de combinatie met vocht. Bovendien is steenwol niet vormvast. Daarnaast zijn muren gevuld met steenwol in de meeste gevallen nooit goed opgevuld.

UF-schuim

UF-Schuim

Het probleem van UF-Schuim is dat het na verloop van tijd verpulverd en dat het heel slecht tegen vocht kan. Er ontstaan veel lege plekken in de muur, die veel kou door laten.

EPS parels

IsoPlus EPS-parels

Door het niet tot amper verlijmen van de IsoPlus EPS Parel (HR++) zijn spouwmuren vaak slecht geïsoleerd. De parels zakken weg, waardoor er bovenin de spouwmuur grote leegtes ontstaan.

Voordelen spouwcleaning

Spouwcleaning, oftewel het laten verwijderen van de oude spouwmuurisolatie en het opnieuw laten isoleren, heeft meerdere voordelen. Een comfortabelere woning is het resultaat, u heeft minder last van tocht, muffe geuren en vochtplekken verdwijnen en heeft dit natuurlijk een lagere energierekening tot gevolg. Een besparing tot 25% per jaar. Het is een investering, die zich snel terugverdient. Het verwijderen van spouwmuurisolatie wordt ook gedaan bij renovatie en sloop. Hierdoor verdwijnt de oude vaak losse spouwmuurisolatie niet in de natuur.

Welke na-isolatiematerialen kunnen wij uit de spouwmuur halen:

  • UF-schuim
  • Glas-/steenwol
  • IsoPlus EPS-parels

Hoe gaat spouwcleaning in zijn werk?

Het verwijderen van glas-/steenwol dat op rol in de muur is aangebracht en daarmee verankerd is, kunnen wij niet verwijderen. Evenals na-isolatie dat is ingebracht in een spouw, waarin al een deken van glas-/steenwol aanwezig was. Het kan ook zijn, dat een spouwmuur is na-geïsoleerd met PUR schuim. En de PUR schuim nog als een harde substantie in de spouwmuur aanwezig is, dan is deze niet te verwijderen. In een tijdsbestek van ongeveer 2 dagen is de spouwcleaning klaar. Eerst gaan we de oude spouwmuurisolatie verwijderen. Dit doen we door het isolatiemateriaal los te maken en af te zuigen; er wordt een aantal afzuigpunten in de gevel gezaagd en worden er via een bepaald patroon gaten geboord in de voeg. Een apparaat maakt het materiaal los via deze gaten. Hierbij voorkomen we dat de stenen beschadigen. Als de oude isolatie los in de spouwmuur zit, wordt het door een slang in de vrachtwagen gezogen. Hiervoor gebruiken we speciaal ontwikkelde apparatuur, die voldoet aan kwaliteits- en veiligheidseisen.

Na het leeghalen van de oude isolatie is het aanbrengen van goede na-isolatie procesmatig efficiënt uit te voeren. Voor de na-isolatie maken wij gebruik van IsoPlus EPS Parels (HR++) (voordelen: de woning blijft ademen, vocht ongevoelig en de hoogste isolatiewaarde wordt behaald). Deze zogeheten EPS isolatie biedt de garantie voor een goed geïsoleerde woning. We creëren op deze manier een optimaal eindresultaat voor de woning. De nieuwe isolatielaag biedt meer wooncomfort en voorkomt schimmelvorming. Isolatiebedrijf NIVO Isolatiezorg is Insula gecertificeerd. Wij isoleren woningen en bedrijfspanden in heel Noord Nederland.

Vraag direct een offerte aan voor uw woning of pand

spouwcleaning collage foto