Home ┬╗ Spouwcleaning

Waarom Spouwcleaning?

Met spouwcleaning wordt de spouwmuurisolatie verwijderd en vervangen door het nieuwste isolatiemateriaal. Dit is een verstandige keuze wanneer je wilt besparen op het energieverbruik. Bij woningen die gebouwd zijn tussen 1928 en 1975 zijn verplicht spouwmuren geplaatst. De ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur is in die periode echter niet voorzien van isolatie. Vanaf 1975 zijn er verschillende methodes gebruikt om dat wel te doen. Een aantal daarvan blijken nu niet goed genoeg om het binnen warm te houden. Los ingeblazen steen- of glaswol en UF-schuim, waarmee veel huizen geïsoleerd zijn, voldoen niet aan de verwachtingen. Het zakt in, wordt vochtig of het vergaat compleet tot stof. Bovendien werd het aanbrengen van isolatiemateriaal niet altijd secuur genoeg uitgevoerd.

Verouderde en slechte na-isolatie is een veel voorkomend probleem. Van de verschillende soorten na-isolatie is het volgende bekend:

  • UF-schuim: lost na 10 a 20 jaar op tot stof en wordt vochtig
  • Glas-/steenwol (los): gaat op den duur verzakken en wordt vochtig
  • Losse EPS parels: kunnen door kieren/openruimten wegwaaien

Relatie tussen Spouwmuren & Schimmels

De zogenaamde isolatiewaarde neemt hierdoor af en de kans op het ontstaan van schimmels op de binnen en/of buitenmuur neemt fors toe. Er is veel vraag naar hoe het nu zit met het vochtprobleem en spouwmuurisolatie in woningen. Dat is niet voor niks, want dit is de voornaamste oorzaak van schimmelvorming op de muur. Vocht ontstaat wanneer het temperatuurverschil tussen binnen en buiten toeneemt en hier een zogenoemde koudebrug ontstaat tussen de binnen- en buitenmuur.

STEENWOL

Het grootste probleem van steenwol is de combinatie met vocht en steenwol is niet vormvast. Daarnaast zijn deze muren in de meeste gevallen nooit goed opgevuld geweest.

UF-SCHUIM

Het probleem van UF-Schuim is dat het na verloop van tijd verpulverd en dat het heel slecht tegen vocht kan.

Er ontstaan overal lege plekken in de muur.

EPS-PARELS

Door het niet tot amper verlijmen van de EPS-Parels zijn deze spouwmuren slecht geïsoleerd. De parels zakken weg, waardoor er grote leegtes ontstaan bovenin de spouwmuur.

Voordelen spouwcleaning

Spouwcleaning, oftewel het laten verwijderen van de oude spouwmuurisolatie en het opnieuw laten isoleren, heeft meerdere voordelen. Een comfortabelere woning is het resultaat, minder last van tocht, muffe geuren en vochtplekken verdwijnen en natuurlijk een lagere energierekening. Een besparing tot 25% per jaar. Het is een investering die zich snel terugverdient. Het verwijderen van spouwmuurisolatie wordt ook gedaan bij renovatie en sloop. Hierdoor verdwijnt de oude vaak losse spouwmuurisolatie niet in de natuur.

Welke na-isolatiematerialen kunnen wij uit de spouwmuur halen:

  • UF-schuim
  • Glas-/steenwol 
  • EPS-parel

Hoe gaat spouwcleaning in zijn werk?

Het verwijderen van glas-/steenwol dat op rol in de muur is aangebracht en dus verankerd is, kunnen wij niet verwijderen. Evenals na-isolatie dat is ingebracht in een spouw waarin al een deken van glas-/steenwol aanwezig was. Het kan ook voorkomen dat een spouwmuur is na-ge├»soleerd met PUR schuim. Als de PUR schuim er nog als een harde substantie in de spouwmuur aanwezig is, dan is deze niet te verwijderen. In een tijdsbestek van ongeveer 2 dagen klaren we de hele klus. Eerst gaan we de oude spouwmuurisolatie verwijderen. Dit doen we door het isolatiemateriaal los te maken en af te zuigen; er worden een aantal afzuigpunten in de gevel gezaagd en via een bepaald patroon worden er gaten in de voegen geboord waar het apparaat dat het materiaal losmaakt op bevestigd wordt. Hierbij voorkomen we dat de stenen beschadigen. Wanneer het allemaal los in de spouwmuur zit, wordt het door een slang in de vrachtwagen gezogen. Hiervoor gebruiken we speciaal ontwikkelde apparatuur, die voldoet aan kwaliteits- en veiligheidseisen.

Na het leeghalen van de oude isolatie is het aanbrengen van goede na-isolatie procesmatig effici├źnt uit te voeren. Voor de na-isolatie maken wij gebruik van Tripple plus EPS parels (voordelen: de woning blijft ademen, vocht ongevoelig en  hoogste isolatiewaarde wordt behaald). Deze vorm van spouwmuurisolatie biedt een garantie voor een goed ge├»soleerde woning. We cre├źren een optimaal eindresultaat voor de woning. Zoals gezegd biedt een nieuwe isolatielaag meer wooncomfort en voorkomt het schimmelvorming. NIVO Isolatiezorg is Insula gecertificeerd.